Galletti and Matter: Collection of Places

Galletti and Matter: Collection of Places

David Linford

Language: English

Pages: 144

ISBN: 2:00239635

Format: PDF / Kindle (mobi) / ePub


Innovative, flexible and pragmatic: the award-winning office of Galletti & Matter.
Claude Matter and Olivier Galletti, two young Swiss architects, have developed an essentially pragmatic approach based on sensitivity to location. They begin with an initial concept, not a definitive answer, open to modification during the construction process. The creation of various and distinctive spaces corresponding to situations and demands that crystallize on location, rather than the realisation of a preconceived homogeneous design.

This volume, the first in a new series on young architects from Suisse Romande edited by Bruno Marchand, Professor at the Ecole Polytechnique F d rale de Lausanne, presents built projects by Galletti & Matter, including the School Building Collombey and the Espace Gruy re exhibition and cultural centre in Bulle.

Cognition and Motivation: Forging an Interdisciplinary Perspective

Phil Hellmuth Presents Read 'Em and Reap: A Career FBI Agent's Guide to Decoding Poker Tells

The Theory of Poker

Play the Anti-Indian Systems

20,000 Secrets of Tea: The Most Effective Ways to Benefit from Nature's Healing Herbs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

in a homogeneous light ideal for the practice of sport. Section Reference Concept site plan 52 Grône (vs), 1999 The apparently contradictory expression of a lightweight public building bases itself on the paradoxical qualities of contemporary glass: - its apparent fragility; - its resistance, its unchanging nature that gives it the status of contemporary stone. Entrance elevation Entrance level East elevation First floor plan Gymnasium and multi-use hall Urban concept Renens (vd),

geometry of the existing roof to add a new terrace. Inside, the conversion concentrates on creating one large room, the space of which is defined by the tension between the view out over the lake and the light flooding in through the new skylight. Conceptual section 102 Lausanne (vd), 2002–2003 0 Section through the living room and the stained glass 0 5m Attic floor plan 104 0 Flat roof plan 5m 5m 105 Collège de la Carrière Crissier (vd), 2003–2005 Chem in Qua rtier The

first prize in the competition to design a town hall for Monthey (1989). This major success, coming shortly before they graduated, provided them with the necessary basis upon Town hall, Monthey Second floor level which to open their own practice, without actually guaranteeing that the project would be realised. Following this dazzling start, I had the opportunity to meet them again as a member of the competition juries at Martigny (1989) and at Monthey (1990, 1991). Later I discovered through

day nursery. a gentle, even light at all times. The sun protections are provided only to prevent the building from overheating in the summer period; the rest of the year the sunshine provides thermic gains. This solution offers optimal lighting of the buildings with a central corridor typology and ensures excellent energy efficiency. The project reorganises the whole school complex on either side of a covered schoolyard. This constitutes a central backbone to which all the elements of the

1/2 6 1/2 4 1/2 5 1/2 Housing 4 1/2 5 1/2 4 1/2 34 The first space is extraverted because it is a thoroughfare; its external continuation opens it up into its immediate environment. Here you are exposed to the variations of the seasons, the weather and the hours of the day. The second space, set further back, is introverted. With its indirect lighting it is intended for TV or the computer or their future incarnations. In this alcove, the artificial climate of electronic media reigns.

Download sample

Download